Detoxifierea naturala cu Kombucha (despre preparare si ph)

Kombucha picturePentru ca saptamana aceasta tot am primit intrebari in mediul online , pe grupul donatorilor dar si offline de la persoane interesate de detoxifierea naturala o sa incep sa scriu pe site o serie de articole  despre proprietatile extraordinare ale acestei bauturi, mod de prepare dar si probleme pe care le puteti intampina  cum ar fi bautura neacidulata .

Asa ca daca vreti sa fiti la curent va invit sa va abonati la sectiunea “Vreau sa fiu informat” daca nu ati facut-o deja :). Cateva testimoniale gasiti aici .

 

›Kombucha este practic o colonie de peste 20 de micro-organisme, bacterii “prietenoase” şi ciuperci. Bacteriile stau mai mult la fundul recipientului de fermentare iar pelicula albicioasa care reprezinta ciuperca sta deasupra .

Bacteriile si ciupercile fermentează in ceai si transformă zaharul în care cresc, precum şi principiile active ale ceaiului în substanţe cu efecte vindecătoare remarcabile.

Isi are originea in  China,unde în timpul dinastiei Tsin, in jurul anilor 220 I.Hr ciupercile erau considerate a avea efecte magice. In anul 414, impăratul japonez Inkyo a fost tratat de problemele sale digestive de către medicul Kombu care a folosit în acest scop `Divina Che` iar imparatul s-a simtit revigorat si mai viguros ca niciodata si a re-denumit  ciuperca dupa medicul care l-a tratat.

Este o bautura probiotica iar probioticele stimuleaza imunitatea intestinala, care e responsabila de 70% din capacitatea de aparare a organismului.

›Cea mai importantă proprietate a sa este cea detoxifiantă, de unde şi utilizările sale în tratarea reumatismului, a gutei, precum şi a bolilor de piele. Conţine şi substanţe cu efecte hormonale , poate fi folosita cu succes în tratarea cancerului de colon în faze incipiente si a leucemiei. De bea MINIM un litru din acest remediu pe zi,  în cure de lungă durată (minimum 45 de zile, dimineata 2 pahare pe stomacul gol)  pentru  curatarea colonului si se poate folosi cu succes si pentru atenuarea ›efectelor intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive.

Produce si aminoacizi si enzime necesare organismului uman . Mai multe detalii despre preparare gasiti aici .

Vestea buna este ca ne putem prepara aceasta bautura pe gustul nostru folosind ceaiurile care ne plac si o putea folosi ca si bautura racoritoare si ca energizant nu doar ca remediu.

In articolul de astazi  voi detalia  una dintre problemele pt care am primit intrebari si care apar destul de frecvent datorita preconceptiei ca nu se pune destul zahar , caci zaharul este daunator: bautura nu se aciduleaza.  Intr-adevar zaharul nu este bun separat insa kombucha se hraneste cu zaharul si il transforma deci in bautura finala nu va fi urma de zahar.

›In jumatatea inferioara  a recipientului de fermentare se gasesc mai multe drojdii decat bacterii . In jumatatea superioara a recipientului de fermentare se gasesc mai multe  bacterii decat drojdii. Pentru  bautura neacidulata va recomand urmatoarele :
›
›-folositi la inceput 20 % din fermentul precedent si dupa ce compozitia va incepe sa faca spuma folositi doar 10%
›
›- tineti borcanul la o temperatura de 27 grade C, pana cand drojdiile se inradacineaza si spuma isi face aparitia, apoi reveniti la 22-24 grade ca sa nu favorizati apoi prea mult drojdiile
›
›-o  temperatura mai joasa va defavoriza acidularea bauturii finale.
-folositi un ceai mai tare si mai bun pentru ca ceaiul slab  si temperatura scazuta reduc cantitatea de carbonatare de asemenea
preparare›-mai multe drojdii produc mai mult co2 implicit dar prea mult zahar scade cantitatea de CO2
›
-drojdiile trec de la productia de co2 la alcool daca lipseste oxigenul si este prea multa glucoza.› Aerarea (folositi panza de tifon cu gauri mari dar nu exagerat ca sa nu intre musculite) si cantitatile mai mici de zahar ajuta  carbonatarea fermentulului la inceput, in fazele incipiente ale fermentarii
›-dacă totuşi fermentul dumneavostră este dulce, lăsaţi la fermentat un pic mai mult dar nu prea mult, înainte să devină cu adevărat acru. Veţi constata după câteva zile în plus câteva bule mici care se ridică la suprafaţă. Puteti folosiţi o lanternă . Dacă observaţi bule de aer , atunci bautura  dumneavoastră e pregătita de îmbuteliere.

O alta intrebare ar fi cea legata de ph-ul acid. Ph acid inseamna sub valoarea 7. ›Se pot folosi niste foite de turnesol sa masuram. Cu cat se lasa mai mult la fermentat si hidrolizeaza mai mult zahar, cu atat devine mai acida, ca otetul.

›Nu e nici o problema daca e acida (caci si otetul e acid), doar ca nu se recomanda cantitate  foarte mare  ptr cei cu probleme cu stomacul, ulcer, gastrita, etc . Recomand acestora sa bea mai putina cantitate si mai putin fermentata , sa-si rezolve in prima faza dereglarile alimentare si apoi sa foloseaza o cantitate mai mare.
Este bine sa luam in calcul ca detoxifierea inceputa la nivel fizic este un mare pas inainte insa este important sa facem si o detoxifiere mentala , sa observam gandurile care nu ne fac bine  si treptat sa le inlocuim cu ganduri mai sanatoase .
Spor!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *