kombu stejarSunt foarte bucuroasa ca in sfarsit astazi am primit mult asteptatul butoias din stejar , special comandat pentru a incepe fermentarea continua cu Kombucha 🙂 Daca in articolul trecut scriam despre preparare, ce puteti face pentru bautura neacidulata si despre ph , articolul de astazi este despre fermentarea continua si fermentul lenes.

Pentru a afla cum a ajutat Kombucha pe alte persoane puteti consulta testimonialele de aici  , iar pentru a va alatura comunitati va puteti inscrie pe grup .

Butoiul din stejar da mai multa savoare bauturii si plus de asta este ideal pentru a incepe fermentarea continua deoarece nu mai este necesar sa se umble la suprafata lichidului de fermentare la fel ca in cazul borcanelor din sticla. Stejarul are totodata o vibratie extraordinara care se simte imediat. Containerul are un cep(in poza in partea dreapta  jos) astfel incat o  parte  din Kombucha preparată poate fi îndepărtata  fără a deranja restul .

In loc sa se astepte 7-10 zile pentru fermentare, continutul se “trage” mai des dar  în cantități mai mici : 15-20%  la sută din volum, de trei ori pe săptămână si chiar mai mult.

Beneficiile fermentarii  continue sunt atât practice, cât și nutriționale. Acestea includ:

  1. Un risc mai mic de mucegai și alte contaminări în loturi Kombucha
  2. Mai puțina munca  si mai putin spatiu ocupat pentru a produce mai mult volum
  3. Alimentarea  mai consistenta cu Kombucha (câteva sticle in fiecare zi sau la fiecare câteva zile, mai degrabă decât cu un lot mare dintr-o dată).
  4. O gamă mai largă de bacterii și  alti compuși benefici în produsul final.

 

fermentarea continuaCum se face fermentarea continua

Veți avea nevoie de: o cultură Kombucha (numit scoby sau cultura starter) , 16-32 de grame Kombucha  , un butoi ,  lichid de inlocuire si apa.

 

Pasul unu: Într-o oală mare din oțel inoxidabil  puneti  8 l de apă filtrată și cam 8 linguri mari de  ceai verde sau negru + alte ceaiuri si fructe uscate pe care le preferati(16 linguri total) la fiert. Se adaugă încet 16 cupe(80 g cupa) de zahăr în apă, amestecand pentru a se dizolva.Proportiile le aveti aici .  Se lasă amestecul la macerat timp de 10-20 de minute sau mai mult(aici depinde foarte mult de ce vreti sa obtineti si care este stadiul culturii dvs actuale), apoi se strecoara de frunzele de ceai. Acesta compozitie este lichidul de înlocuire concentrat. Veți avea nevoie de o parte din lichid pentru etapa următoare; restul trebuie depozitat în frigider sau intr-un loc racoros.

 

Pasul doi: Puneti cultura Kombucha și lichidul de pornire în butoiul de fermentare  . Adăugați lichidul de înlocuire 1 1/2 cani urmat de 6 1/2 cani de apa. Acoperiți partea de sus a borcanului cu o tifon sau prosop și  acoperiti   cu o banda de cauciuc.

 

Pasul trei: Se lasă amestecul să fermenteze timp de 2-6 zile. Gustati  zi cu zi(folositi cepul) și o dată amestecul ajuns la o aciditate si savoare suficient de puternice pentru gustul dvs., adăugați 1 1/2 cani urmate de 6 1/2 cani de apa.

Pasul patru: Repetați pasul trei, până când butoiul este 90%-95% la sută complet.

 

Primesc constant intrebari despre cantitatea de zahar. Din moment ce Kombucha este un produs viu, afectat de anotimpuri, temperatura, umiditate și de alți factori, cantitatea de zahăr prezentă în produsul final este foarte greu de determinat. Pt intrebarile frecvente despre fermentul lenes sau prea acru  este bine sa stiti in primul rand câteva lucruri despre factorii care pun cultura si fermentul  în ipostaza de a acţiona încet:

kombucha-love1. temperatura scăzută

2. prea mult zahăr

3. cultura sau fermentul a fost refrigerat înainte de utilizare

›Cea mai bună asigurare că veţi obţine dezvoltarea unei culturi sănătoase este să păstraţi active “cultura mamă” şi lichidul de start.

4. prea puţin lichid de start

5. insuficient acces la aer. Aici este foarte important si cum acopera /daca acopera cultura  lichidul :partial sau in totalitate.

6. cultură extenuată şi pe moarte (culturile nu se reproduc la nesfârşit si puteti sa va dati seama dupa culoare de o cultura batrana).

7. cultură “fiartă” datorită introducerii în ceaiul proaspăt fiert înainte ca acesta să se fi răcit la temperatura camerei

8. existenţa unui contaminant

9. tipul de ceai folosit poate conţine un aditiv care inhibă cultura

 

Dacă constataţi că totusi  cultura se dezvolta chiar dacă prea încet, atunci este puţin probabil să  fie ultimele 5 situaţii de mai sus. În cele mai multe cazuri, bacteriile sunt mult mai sensibile la ultimele 5 situaţii decât drojdiile, dar dacă observaţi o dezvoltare continuă, aceasta este un indicator că totul este în regulă.

 

Dacă o cultură este acompaniată de un ferment acru, înseamnă că aveţi o cultură cu insuficiente  bacterii şi acest lucru necesită timp să fie corectat. Despre aceasta intr-un articol viitor.

 

Spor!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *