kombu As vrea sa va impartasesc din experienta mea personala privind consumarea si prepararea ceaiului de Kombucha . Este intr-adevar o ciuperca miraculoasa iar ceaiul obtinut este un energizant foarte puternic, perfect natural cu marea deosebire ca nu agita asa cum o fac energizantele din comert sau cafeaua.

Dupa aproximativ 15 ani de baut cafea si multe kg in plus  am reusit cu ajutorul acestei bauturi sa renunt  la consumul exagerat de cafea fara a ma simti lipsita de energie dupa 2 h asa cum se intampla in cazul cafelei. Mai mult decat atat , combinata cu o alimentatie echilibrata , miscare si curele cu argila Algo m-a ajutat in slabirea naturala  cu 20 kg.

Am simtit multe alte imbunatatiri in detoxifierea organismului culoarea si textura pielii si a parului. Daca am plecat in a bea ceai de Kombucha de la nevoia de a gasi un inlocuitor eficient pentru cafea acum constat multe alte imbunatatiri pe care mi le-a adus consumul frecvent de ceai de Kombucha. Ceaiul Kombucha este extraordinar pentru persoanele care sufera de constipatie.  Numai cateva din beneficii gasiti mai jos .

Ceaiul de Kombucha are efect detoxifiant asupra intregului organism, prin imbunatatirea tranzitului intestinal si eliminarea toxinelor reziduale .   Indeparteaza efectele nedorite ale antibioticelor asupra florei intestinale- tratamentul cu antibiotice distruge o parte din aceste bacterii “bune” prezente in intestin, iar administrarea de bacterii probiotice, ajuta la repopularea intestinului cu bacterii “prietenoase”. Este o ciuperca miraculoasa, iar ceaiul obtinut este un energizant foarte puternic (a mai fost numit si “elixirul tineretii” sau “”bautura zeilor”), perfect natural cu marea deosebire ca nu agita asa cum o fac energizantele din comert sau cafeaua.

Kombucha este practic o colonie de peste 20 de micro-organisme, bacterii “prietenoase” şi ciuperci care fermentează in ceai dand nastere la o bautura aromata si acidulata.Produce o multitudine de acizi organici, precuma acid glucuronic, acid gluconic, acid lactic, acid acetic, acid butyric, acid malic ,vitamine, în special din grupul B.
Produce si aminoacizi si enzime necesare organismului uman.

kombucha1Cum o prepar :

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele :un pui de Kombucha , 800 g de apa in care a crescut Kombucha si ceai verde, negru sau orice alt ceai doriti.
Eu prefer sa folosesc pe langa ceaiul clasic verde si ceai de macese, catina , menta pentru gustul acrisor si mentolat foarte bun.
Daca aveti doar apa de la Kombucha si vreti sa cresteti un puisor este necesar sa o lasati intr-un borcan de sticla timp de 1 saptamana, 2 saptamani pana ce prinde o pelicula albicioasa(aceasta este defapt ciuperca)

Preparararea ceaiului:

La 2 l de apa fiarta folositi 160 grame de zahar si cantitatea corespunzatoare la 3 pliculete de ceai(cam 6 g). Amestecati toate si lasati sa se infuzeze.
Foarte important : ciuperca se hraneste cu zaharul si il transforma deci nu folositi miere sau alti indulcitori.
In bautura final nu este nici urma de zahar din care s-a pus initial , este o bautura total transformata de ciuperca.
Tocmai din aceasta cauza puteti folosi orice fel de apa curata , inclusiv de la robinet.

Prepararea compozitiei :
Am gasit in multe materiale atentionarea sa nu foloseasca metal in prepapare: doar sticla si plastic.As am procedat si eu pana acum si ciupercutele merg foarte bine:)
Intr-un borcan curat se pune continutul din cultura veche(800 g), ceaiul nou preparat (sa fie la temperatura camerei) si puiul de Kombucha.
Se lasa un spatiu in borcan, borcanul nu se umple pana la varf ca sa aiba pe unde respira ciuperca.
Se acopera cu un ciorap de matase fin : gaurile sa nu fie prea dese ca sa respire dar nici prea mari ca sa nu intre eventual vreo musculita(e posibil ca ciuperca sa moara daca intra vreo musculita de otet)

Durata prepararii:
Durata in care bautura se prepara este de aproximav 5, 6 zile.Am gasit in unele materiale ca este de 8,9 dar la mine este foarte buna in 5,6 zile si daca sta mai mult de 8 zile se oteteste.
Se poate umbla la continut in timpul fermentarii cu un furtunas curat din plastic pentru a se vedea daca e facuta.
Sub nici o forma sa nu se fumeze in camera in care este Kombucha pentru ca moare.La fel este si in cazul in care se umbla cu metal pentru preparare.

Consumarea ceaiului de Kombucha:

Dupa perioada de fermentare se “trage” continutul ceaiului in sticle si se pune la frigider si se prepara o noua compozitie retinand 800 de grame din cultura veche .Se reia procesul asa cum a descris mai sus.

Kombucha pictureAlte sfaturi:
– cat timp preparati noua compozitie Kombucha se pune la frigider in cei 800 g din cultura veche
– se poate lasa de la cultura la cultura ciuperca nou formata in borcan. Asta inseamna ca la fiecare noua compozitie se formeaza o noua foita de Kombucha peste cea veche
– un lucru foarte important sunt gandurile pe care le avem atunci cand preparam compozitie. Personal eu pastrez pe fiecare pe borcan scris un cuvant: “Multumesc”:)
– tot procesul de preparare se invata de la cultura la cultura si puteti ajusta dupa preferinte si dupa gust
-se poate consuma la orice ora, inclusiv seara.Personal primul lucru pe care il fac dimineata este sa beau 200 ml de ceai de Kombucha pentru curatare.

Beneficii

  • reglează flora intestinală şi o susţine pe cea benefică (microorganismele din
  • intestin care sunt benefice şi indispensabile pentru sănătatea noastră)
  • ajută la curăţarea colonului şi drenarea vezicii biliare
  • ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
  • ameliorează colita şi îndepărtează crampele stomacale
  • opreşte diareea neinfecţioasă
  • reglează apetitul
  • ajută în curele de slăbire (dacă se foloseşte şi o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi de origine animală, şi însoţită de mişcare)
  • ajută la reducerea sau eliminarea celulitei
  • ajută în tratamentul artritei
  • are efect de remisiune a lupusului eritematos
  • îmbunătăţeşte vederea şi ajută la vindecarea conjunctivitei, cataractei şi glaucomului
  • reduce sau elimină manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual
  • ajută la reducerea dependenţei de alcool
  • curăţă acneea, ameliorează psoriazisul şi alte boli de piele
  • îngroaşă şi întăreşte părul
  • întăreşte unghiile
  • îmbunătăţeşte mirosul
  • ajută la diminuarea stresului şi a insomniei
  • uşurează vindecarea de bronşită şi astm
  • acţionează ca un laxativ blând, ajutând la evitarea constipaţiei
  • reglează activitatea intestinală
  • elimină unele simptome ale leuconevraxitei
  • este un foarte bun calmant
  • îmbunătăţeşte performanţele sexuale
  • elimină sau reduce palpitaţiile
  • îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
  • susţine organismul în lupta cu tumorile
  • ajută la obtinerea unei digestii sănătoase
  • îndepartează colita şi crampele stomacale
  • ajută în vindecare de gripă şi răceală
  • alină arsurile, inclusiv cele solare (se unge zona arsă cu un strat de ceai fermentat de Kombucha)
  • reduce simptomele gutei
  • vindeca rani
  •   îngroaşă părul şi întăreşte unghiile
  •  îmbunătăţeşte simţul mirosului
  • ajută la îndepărtarea stressului şi a insomniei
  • face părul grizonat să revină la culoarea sa naturală la anumite persoane
  • facilitează vindecarea de bronşită şi astm
  • actionează ca un laxativ uşor, ajutând la evitarea şi eliminarea constipaţiei
  •  măreste libidoul
  •  previne şi vindecă infecţiile vezicii urinare este foarte calmant şi relaxant
  • îndepărtează rugina
  • alină arsurile datorate focului şi cele datorate expunerii prelungite la soare
  • vindecă infectarea cu ciupercile de unghii
  •  opreşte durerile menstruale puternice
  •  este un foarte bun cicatrizant
  •  creşte imunitatea organismului şi capacitatea acestuia de autovindecare

Pentru ceai care doresc un pui cu ferment pentru cultivare sau ceai gata preparat , ma puteti contacta la tel 0762/680648 sau pe email : contact@iulianaandronache.ro.

Grup FB cu donatori pt Romania si informatii despre cultivare: Kombucha Romania

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *