victoria” Simbioza intre mine si colonia Kombucha a inceput pe 1 oct.2013, respectiv de 9 luni, timp in care am baut zilnic de la o cana, la inceput, pana am ajuns, dupa dezvoltarea coloniei, la 0.5-1.0 L. Dezvoltarea a reprezentat cresterea de la 1 la 4 borcane de 3.5 litri. pentru o noua sarja folosesc 11 litri de apa la care pun 1 kg zahar si 18 lingurite sau pliculete de ceai verde si 4 de pasiflora sau menta sau roinita etc.

Fierb apa si apoi adaug zaharul si plantele si las peste noapte sa se raceasca. In fiecare borcan am cate o colonie groasa de 1-1.5 cm si un strat de lichid starter de 3-4 degete. A doua zi “hranesc” colonia cu zeama proaspata si o las nu mai mult de 7-8 zile. Apoi rastorn lichidul rezultat in bidoane si repede il trag la sticle. Am sticle de 400 ml de la bere Grolsh, care au un sistem de inchidere pentru presiune, refolosibil. Mai adaug la acesta a doua fermentatiei putin ghimbir, cam 0.5-1 lingurita de rizom dat pe razatoare.

 

victoria kombu

Cultura Victoriei

Kombucha care rezulta dupa o saptamana este frizzante, sampanizat, cu strat de bule persistent, clar, demisec, aromat. O minune. Continutul de alcool nu l-am masuuat dar, din experienta,cred ca e undeva la 2-3%. Deci nu poate fi consumata in exces pentru ca devii prea euforic dupa 1 litru.

Efecte Kombucha. Dupa prima saptamana de la consum mi-a stopat raceala si a scurtat-o la 3 zile. De atunci nu am mai racit. Energizare. Nu exista starea depresiva pe care o lasa bauturile alcoolice obisnuite. Fortificare, vitaminizare, ajuta fixarea calciului – nu mai am semne albe la unghii si nu-mi mai tresar muschii. Copiii mei beau mai rar, de obicei cand racesc, si le trece durerea de gat sau alte fenomene asociate. Este o bautura probiotica superba. Recomand consumul.””

 

 

 Victoria Crisan, functionar si blogger la De jos in sus, Iasi

 

 

 

 

 

 

mariana“Pentru mine ceaiul Kombucha a venit odata cu dorinta mea de a schimba ceva in alimentatia mea si cu dorinta de a a-mi imbunatati starea fizica in mod special.

Dupa prima luna am simtit cum corpul meu capata mai multa putere si rezistenta iar starile de oboseala continua si somnolenta au disparut.

Am vazut o imbunatatire imediata a tranzitului inca din primele zile de folosire si de atunci beau zilnic. Ceaiul de Kombucha a devenit bautura favorita inca de la inceput fiind cucerita de gustul savuros si eferverscent iar calitatile sale curative sunt ca un “bonus” pentru mine. :)”

 

Mariana Mazare, QA tester, Iasi

 

 

 

 

 

 

 

Alina“Prima oara am auzit de aceasta bautura de la Iuliana. Am avut putine indoieli la inceput, dar cunoscand interesul si cunostintele Iulianei in domeniul sanatatii si nutritiei am vrut sa ii dau o sansa ceaiului, procesul in sine fiind unul interesant si nou pentru mine.
Prin urmare am ajuns sa procur 800 gr intr-o sticluta de platic, aceasta fiind transportata cam 2 sapt din casa in casa pana la destinatie(Eu urmand a ma muta din tara). Am tinut bautura la rece in sticluta pe tot timpul pregatirii si deplasarii mele, in final ajunsa la destinatie putand produce ciuperca mult dorita.
Ceaiul rezultat a fost pentru mine o bautura delicioasa si revigoranta si o iau cu mine oriunde ma deplasez.
As prefera-o oricand in locul altor bauturi racoritoare.”

 

Alina Pascariu, QA Technical Lead, Hamburg, Germany

 

 

Raluca “In urma cu ceva timp, aproape un an, auzisem de efectele binefacatoare ale unor ciuperci “miraculoase”, cum este kefirul. Pentru ca aveam probleme cu stomacul/digestia, mi-am zis atunci ca mi-ar fi de ajutor sa caut si sa incerc si astfel de bauturi biotice, insa imi doream o ciuperca care sa nu se hraneasca cu lapte/iaurt.

La o tura cu bicicleta, Iuliana a scos din rucsac o sticluta din ceai de Kombucha, si asa am aflat despre aceasta bautura vie. O colonie de microorganisme care se hraneste cu ceai verde si zahar, si al carei produs se obtine cu o reteta simpla, la indemana oricui. Iuliana mi-a dat atunci un pui de Kombucha, care s-a facut mare si care la randul lui a facut alti pui. De atunci aceasta bautura nu imi lipseste din frigider. Un energizant natural pe care il beau dimineata, pe stomacul gol (un pahar), si eventual in timpul zilei, inainte de un efort mai sustinut (fizic sau intelectual). Ce pot spune ca a functionat in cazul meu, a fost ca intr-adevar mi-a redat tonusul, vigoarea, si m-a scapat de durerile de stomac.

 

Kombucha poate fi o sursa in plus de vitamine si enzime, care ne sunt atat de necesare, mai ales acum, cand nici fructele si legumele nu mai contin procentul acestor nutrienti asa cum il aveau odata. Ce-i drept, m-am lenevit in prepararea ei, dar din fericire mama mea produce acest ceai saptamanal si imi mai furnizeaza cate o “portie”. Gustul preparatului ei e diferit fata de cum il obtin la mine, si acesta e unul din “farmecele” miraculoasei ciuperci. Pentru ca mama adauga si alte plante (cum sunt cele medicinale), ceaiul are un gust racoritor de socata, care il face unic si foarte placut. Am doar o remarca: sintetizeaza alcool, deci cu cat se va lasa la fermentat mai mult, cu atat procentul de alcool va creste, desi, sa nu ne speriem, e vorba de un procent mic. Aviz soferilor 🙂 —

 

Raluca L. , programator  Continental, Iasi 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *